De kracht van fouten maken

Overal waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt. Het maken van fouten en mislukkingen lijkt aan een herwaardering te zijn begonnen, met aandacht in de media, boeken zoals Failing Forward (John C. Maxwell) en zelfs een Museum of Failure. Fouten kunnen leiden tot problemen maar ook tot prachtige ontdekkingen en nieuwe producten. De badstof waar onze handdoeken van gemaakt zijn bijvoorbeeld, is ontstaan door een weeffout. Zelfs de natuur bedient zich van fouten om zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de vorm van genetische mutaties.

Groei-mentaliteit

Het waarderen van fouten is een mooie beweging die ik een warm hart toedraag. Want je voelt gelijk aan dat het waar is: van fouten kun je leren. Natuurlijk zijn er fouten die je ten aller tijden wil vermijden. Maar als een fout toch eenmaal gemaakt is, kun je er maar beter goed mee omgaan. Als je je voor fouten schaamt, ze probeert te ontkennen of verdoezelen dan mis je de kans om ervan te leren. Bovendien, als je bang bent om fouten te maken zal je creativiteit niet snel stromen. Door fouten te omarmen en ervan te leren, ga je veel sneller vooruit. Die groei-mentaliteit vind ik fascinerend. In de begeleiding van organisaties werken we er keer op keer aan om iedereen hiermee te besmetten. Die positieve instelling maakt enorm krachtig.

Tijdgeest

Fouten erkennen maakt je kwetsbaar. Dat denken we vaak. Maar dat is meestal een illusie. Het is alleen waar in een context die het erkennen van fouten bestempelt als zwak. Brené Brown laat in haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ zien hoe bevrijdend het is om van die context los te komen. De tijd was rijp voor die boodschap: haar boek en TEDtalk werden een enorme hit.

We zien nu juist een context die het tegenovergestelde zegt: als je je fouten niet erkent, en dus ook niet van je fouten leert, sta je zwak. Publieke figuren worden weggestuurd juist omdat ze hun fouten niet toegeven. Maar dan nog zitten we gevangen in de dualiteit van goed en fout. Want het is fout als je je fouten niet erkent. En juist voorbij de dualiteit van goed en fout kan de groei-mentaliteit opbloeien.

Hoe kan je de groei-mentaliteit binnen jouw organisatie stimuleren?

In de eerste plaats is het van belang dat de leiders van een organisatie het goede voorbeeld geven door zelf niet bang te zijn om fouten te maken en het ruiterlijk toegeven als het toch gebeurt. Ten tweede is de vorm waarin er binnen de organisatie feedback gegeven wordt doorslaggevend. Positieve feedback over hoe iemand is werkt juist niet bevorderend voor de groei-mentaliteit. Als je tegen iemand zegt: “Jij bent slim” dan stimuleert dat iemand om die eer hoog te willen houden en niet door de mand te willen vallen. Onderzoek laat zien dat deze mensen risico op het maken van fouten gaan vermijden en daardoor minder goed presteren. Veel beter werkt het om complimenten te geven over het gedrag en de inzet die iemand getoond heeft, zoals: “Wat goed dat je niet hebt opgegeven toen het tegenzat” of “ik waardeer hoe je hebt doorgezet om dit probleem op te lossen”. Dus positieve en procesgerichte feedback, en niet op hoe iemand is. Een hele kunst om zo feedback te geven, maar het is wel te leren. Vooral als je niet bang bent om het fout te doen.

Bij Beter Koersen is ons motto: Positiviteit Beweegt! We helpen mensen en organisaties om de groei-mentaliteit te versterken. Benieuwd hoe we jouw organisatie ermee kunnen besmetten? Neem contact met me op!

Gratis broedsessie

Wil je zelf ervaren wat je aan ons hebt? Je kunt jouw organisatievraagstuk aan ons voorleggen in een gratis broedsessie. In een sessie van 2 uur ontmoet je de hele Beter Koersen ploeg. Als ondernemer of manager leg je je vraag aan ons voor. Volgens een aantal stappen krijg jij van ons inzicht in de richting van de oplossing.

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een gratis broedsessie? Neem contact op

Contact

Heb je een vraag? Neem gerust contact op. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.